Η Έννοια του Φιλελεύθερου Σοσιαλισμού

Είναι ανεκτίμητη η αξία των αρχών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Το ίδιο το σοσιαλιστικό ιδεώδες εμπνέεται από αξίες αυτονομίας και χειραφέτησης, που δεν προάγονται μόνο με τη βελτίωση των υλικών συνθηκών ζωής της εργατικής τάξης, αλλά προϋποθέτουν το σεβασμό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας κάθε προσώπου.

Ο φιλελεύθερος σοσιαλισμός είναι η κατεξοχήν έκφραση του ανθρωπισμού. Η δήθεν αναπότρεπτη πορεία του καπιταλισμού προς την εξαθλίωση, η πορεία των μαζών προς την απόλυτη εξαθλίωση, είναι ξένη προς το πνεύμα της σοσιαλιστικής θεωρίας. Ο φιλελεύθερος σοσιαλισμός είναι πρωτίστως ηθική επανάσταση και δευτερευόντως υλικός μετασχηματισμός.

Υπάρχει ανάγκη για συγχώνευση του σοσιαλισμού και του φιλελευθερισμού. Κρατούμε από το φιλελευθερισμό τη δημοκρατία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανεκτικότητα, την αποδοχή του πολιτικού πλουραλισμού και την εναλλαγή στην εξουσία. Επισημαίνουμε όμως, πως άλλο οικονομικός και άλλο πολιτικός φιλελευθερισμός.

Ο φιλελευθερισμός είναι η θεωρία που έχοντας ως αφετηρία την ελευθερία του ανθρώπινου πνεύματος ανακηρύσσει την ελευθερία σε ύψιστο σκοπό, μέσο και κανόνα της ανθρώπινης συμβίωσης. Βλέπει τον σοσιαλισμό ως φιλελευθερισμό εν δράσει. Διαφοροποιείται από τον οικονομικό φιλελευθερισμό, ο οποίος βλέπει στην αγορά τον κύριο παράγοντα της κοινωνικής απελευθέρωσης. Στον πολιτικό φιλελευθερισμό δεν υπάρχει ελευθερία εκεί όπου δεν υπάρχει κοινωνική προστασία μέσα από στοχευμένη κρατική παρέμβαση κατά της φτώχειας. Ο φιλελευθερισμός είναι το κίνημα των φτωχών και όχι της ελίτ.

Ο φιλελεύθερος σοσιαλισμός θέλει να συνδυάσει την κοινωνική δικαιοσύνη με την άνθηση της ατομικής ελευθερίας. Προτείνει να επιστρέψει το σοσιαλιστικό κίνημα πίσω στις αρχές που το ενέπνευσαν, στην αρχή της πορείας του. Θέλει να αποδείξει ότι, σε τελική ανάλυση, ο σοσιαλισμός είναι μια φιλοσοφία ελευθερίας.

 

Advertisements
This entry was posted in Ο Τρίτος Δρόμος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s