Οι μεταλλάξεις της σοσιαλδημοκρατίας

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ THOMAS FΕRΕΝCΖΙ

Αποδεχόμενος ανοιχτά την κληρονομιά του φιλελευθερισμού, ο Μπερτράν Ντελανοέ, πιθανός υποψήφιος για τη θέση του πρώτου γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιβεβαιώνει τις μεταλλάξεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Βέβαια, ο δήμαρχος του Παρισιού φροντίζει στο βιβλίο του «De l audace» (Θάρρος) να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι «σοσιαλφιλελεύθερος» -μία ετικέτα που αποποιούνται πολλοί Γάλλοι σοσιαλιστές- και ότι δεν ενστερνίζεται ούτε την «απεμπλοκή του κράτους» ούτε το «οικονομικό και εμπορικό laisser-faire».

Η σοσιαλδημοκρατία έπαιξε ρόλο-κλειδί στην Ευρώπη τον περασμένο αιώνα, σε ό,τι αφορά την εγκαθίδρυση του κράτους-πρόνοια. Μολονότι η διαδρομή της διαφέρει από χώρα σε χώρα, συνέβαλε παντού στη θεμελίωση ενός κοινωνικού συμβιβασμού μεταξύ της εργοδοσίας και της εργατικής τάξης. Στη Γαλλία, όπου ο όρος σοσιαλδημοκρατία προξενούσε ανέκαθεν καχυποψία στην Αριστερά, οι σοσιαλιστές εμπιστεύτηκαν στο κράτος τη φροντίδα υλοποίησης των αξιών της αλληλεγγύης, πάντα στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς. Ομως, ο μετασχηματισμός της κοινωνίας αποδυνάμωσε την αποτελεσματικότητα αυτού του μοντέλου και έφερε, σε όλη την Ευρώπη, την αναγέννηση ενός φιλελευθερισμού, που κρίθηκε ότι ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Από αυτή την άποψη η γαλλική Αριστερά βρίσκεται μάλλον πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονές της. Στη Βρετανία, ο «μπλερισμός» ανάπτυξε την ιδέα του Αντονι Γκίντενς, θεωρητικού του «τρίτου δρόμου».

Στην Ιταλία, η δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος από τον Βάλτερ Βελτρόνι ισοδυναμεί με φιλελεύθερο αναθεωρητισμό. Στην Ισπανία, η πρώτη τετραετία του Χοσέ Θαπατέρο μεταφράστηκε στον οικονομικό τομέα σε έναν πραγματισμό που άφησε ευρύ πεδίο στην αγορά, με ταυτόχρονη φιλελευθεροποίηση των ηθών.

Μόνο στη Γερμανία μπήκε κάποιο φρένο, για λόγους τακτικής που συνδέονται με την άνοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη φιλελεύθερη μετάβαση που είχε ξεκινήσει ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Advertisements
This entry was posted in Ο Τρίτος Δρόμος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s