Φιλελεύθερη Αριστερά

Είναι γεγονός πως για αρκετούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ ο όρος ΄΄φιλελεύθερος σοσιαλισμός΄΄,  είναι δυσκολοχώνευτος.

Κατά μία άποψη οι όροι ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΔΕΞΙΑ προέκυψαν από την θέση που κάθονταν οι Άγγλοι βουλευτές στη βουλή των Λόρδων.Κομμουνισμός, Σοσιαλισμός, Φιλελευθερισμός, Καπιταλισμός, Αριστερά, Δεξιά, Κέντρο, Σοσιαλδημοκρατία, Κεντροδεξιά κλπ… Τίποτα παραπάνω από λέξεις που σχηματίζονται από τα γράμματα του Ελληνικού Αλβάβητου. Το περιεχόμενο των λέξεων αυτών δεν είναι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχουν δηλαδή αξιωματικοί ορισμοί που να αποδίδουν στις λέξεις αυτές συγκεκριμένο εννοιολογικό διαχρονικό περιεχόμενο.
Οι άνθρωπος εξελίσσεται, οι κοινωνίες προοδεύουν, αλλάζουν, διαμορφώνονται συνεχώς, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για δυναμικά συστήματα. Αναγκαστικά, το περιεχόμενο των λέξεων που θέλουν να περιγράψουν τη μορφή της κοινωνικής οργάνωσης στη κάθε εποχή (όταν για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται σε μόνιμη βάση οι ίδιες λέξεις) είναι διαφορετικό, δεδομένου πως κάθε εποχή είναι διαφορετική. Συνεπώς δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τις λέξεις άλλά με το περιεχόμενό τους.
Προσωπικά, πιστεύω πως για να αλλάξουν τα πράγματα και να ξαναποκτήσει η πολιτική το κύρος και την αξιοπιστία της, πρέπει να αλλάξει άρδην η πολιτική ορολογία καθώς ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των λέξεων που αυτές λαμβάνουν σε δεδομένη χρονική στιγμή, οι συγκεκριμένες λέξεις έχουν εντελώς απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου με αποτέλεσμα να επικρατεί μόνιμη σύγχυση ως προς το περιεχόμενο.
Σε αυτό βοήθησαν όλα τα κόμματα με τη συμπεριφορά και τη δράση τους. Το ΚΚΕ απαξίωσε τη λέξη κομμουνισμός, το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν τη λέξη ΑΡΙΣΤΕΡΑ, το ΠΑΣΟΚ απαξίωσε τη λέξη σοσιαλισμός, η ΝΔ απαξίωσε τις λέξεις φιλελεύθερος και δημοκρατία.

Θα σταθώ μόνο στις λέξεις φιλελεύθερος, δημοκρατία, σοσιαλισμός και αριστερά. Η ΝΔ απαξίωσε τη λέξη φιλελεύθερος διότι ασχολήθηκε μόνο με την οικονομική διάσταση του όρου και μάλιστα με πρωτοφανή αποτυχία αφού σήμερα αντί για ελεύθερη αγορά έχουμε αγορά των κρατικών και ιδιωτικών μονοπωλίων.

Το ΠΑΣΟΚ απαξίωσε τη λέξη σοσιαλισμός διότι αν εξαιρέσεις τους μακαρίτες (τυχαίο?) Γεννηματά, Τρίτση, Μελίνα και τον Ανδρέα (από το ΄74 έως το ΄85), δεν ευτύχησε να γνωρίσει άλλους σοσιαλιστές στις τάξεις του, ενώ η πολιτική του βαθμιαία απέκτησε διαχειριστικό και συντηρητικό χαρακτήρα, με όλο και λιγότερο κοινωνικά χαρακτηριστικά.


Η ΝΔ απαξίωσε τη λέξη δημοκρατία, διότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο μετεξέλιξης του πολιτικού μας συστήματος προς μια αμεσότερη δημοκρατία, αλλά συνεχώς οι πρωτοβουλίες της στοχεύουν στην όλο και μεγαλύτερη ενίσχυση του συγκεντρωτισμού της εξουσίας (εκλογικός νόμος, διοικητική μεταρρύθμιση). Στο θέμα αυτό ευθύνη έχει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΝ διότι όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να εφαρμόσουν την απλή αναλογική ως μόνιμο εκλογικό σύστημα, το απέφυγαν.


Το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν τη λέξη ΑΡΙΣΤΕΡΑ, διότι η συμπεριφορά μεγάλου μέρους του στελεχιακού δυναμικού τους δεν συνάδει με το περιεχόμενο της λέξης.

Σήμερα η κρίση του συστήματος είναι τέτοια που είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη του ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού όλων των πολιτικών φορέων.

Σε ότι με αφορά, θα συμφωνήσω με την άποψη πως ο όρος Φιλελεύθερος Σοσιαλισμός είναι δύσπεπτος και δυσνόητος τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τα επικοινωνιακά του χαρακτηριστικά.

Θα αντιπροτείνω λοιπόν τον όρο Φιλελεύθερη Αριστερά όπου:

1. Φιλελεύθερος καλείται ο φίλος της Ελευθερίας σε όλα τα επίπεδα.

2. Αριστερός καλείται ο πολίτης που παλεύει για μια κοινωνία αλληλεγγύης, μια ανοικτή
    κοινωνία, μια Ισχυρή Δημοκρατική Κοινωνία των Πολιτών με επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

Advertisements
This entry was posted in Ο Τρίτος Δρόμος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s